Selecteer een pagina

Oude muren, nieuwe buren

Het foto- en verhalenboek ‘Oude muren, nieuwe buren’ is het verhaal van een stad in beweging.
Uitgangspunt voor het boek is de renovatie van een blok huizen in Amsterdam Oost. Fotograaf Rogier Alleblas heeft twee jaar lang de renovatie van het blok gevolgd.
We zien de laatste oude bewoners en de tijdelijke studenten in de oude huizen. Als zij vertrokken zijn volgt de grootscheepse renovatie. Lege ruimtes worden in beeld gebracht en in het boek naast de foto’s met de oud-bewoners geplaatst.Zo ontstaan intrigerende tweeluiken. Bezielde en ontzielde ruimtes.

Het boek bevat kunstzinnige foto’s van de oude trappenhuizen, columns van Auke kok over de Indische Buurt en de bouwvakkers hebben een speciale plaats gekregen. Niet alleen wordt ingezoomd op de handen en gezichten van de bouwvakkers, Alleblas heeft ook bouwvakkers afval naar zijn studio meegenomen om deze spullen als relikwieën op een witte ondergrond te fotograferen. De foto’s zijn in het boek bijgevoegd. In het laatste hoofdstuk zien we oude bewoners terugkeren en nieuwe bewoners komen.
Mensen met nieuwe dromen en nieuwe interieurs. Door de foto’s naast elkaar te bekijken en te kunnen vergelijken tonen ze ‘opgetelde tijd’. De nieuwe ruimtes zijn klaar om opnieuw persoonlijke geschiedenissen te schrijven.
Kunstfotoboek, buurt- en communityboek.
Het boek verschijnt in een oplage van 750 met 25 verschillende soorten behang als kaft. Iedere kaft is uniek.